Forum Informatyczne. Forum Komputerowe.

Pełna wersja: [overclocking][core 2 duo][e4400]Podkrecanie E4400
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Hej, mozecie mi powiedziec jak podkrecic core 2 duo e4400 na plycie glownej gigabyte g35? Wiem ze jest tu artykul ale nic z niego nie wiem.
No wiec skoro nie rozumiesz tej prostej instrukcji podanej w tutorialu to moze ci ja przyblize...
Krecic procesorem mozna na 2 sposoby, przez Bios albo (w wypadku plyty glownej gigabyte) przy pomocy EasyTune dostarczonym na plycie ze sterami. Nigdy w sumie nie uzywalem tego programu wiec nie wiem czy po ponownym uruchomieniu procesor przetaktuje sie na nominalna czestowtliwosc czy bedzie pamietal podkrecona wartosc.
Pamietac nalezy o tym ze wraz z podnoszeniem czestotliwosci procesora podnoscic trzeba czestotliwosc pamieci RAM.
Wchodzisz do biosu i wybierasz M.I.T. nastepnie niepamietam dokladnie jak sie funkcja nazywa ale trzeba zmienic Disabled na Enabled a tuz pod nia na kolor bialy zmieni sie funkcja CPU FSB cos tam a obok widniec bedzie czestotliwosc FSB ktora bedziesz podbijal, w e4400 FSB wynosci 200.
Radze ci zwiekszac FSB o nie wiecej jak 10 mhz a po pomyslnym tescie oczywiscie krecic wyzej.
Nizej bedzie funkcja DDR2 Frequency bodajrze i bedzie ustawiona na auto, wiec ram bedzie podkrecal sie "sam" razem z prockiem.
Jeszcze nizej jest zarzadzanie napieciami, jak ktorys podzespol nie wydoli podnies mu napiecie tylko bez przesady...
A teraz przeczytaj lepiej ten tutorial, moze teraz cos zczaisz.
Dzieki, juz wiem Smile
Przekierowanie